3 plante care sunt atat condimente cat si medicamente

Mararul

Si condiment…

Este o planta anuala, cu flori galbene, care apar in mijlocul verii.  Mararul se foloseste proaspat sau uscat, la salate, creme de branza, sosuri si in diferite mancaruri, adaugandu-se la sfarsit. Semintele de marar sunt cafenii si pot fi folosite intregi sau macinate. Ele sunt foarte bune la murarea castravetilor sau la prepararea otetului de ierburi aromatice.

… si medicament

Este o sursa importanta de vitamina C. Are efect antimicrobian si ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Reduce colesterolul si normalizeaza presiunea sangelui.

Patrunjelul

Si condiment…

Frunzele de patrunjel se folosesc proaspete sau congelate. Se pot pastra o saptamana cu coditele tulpinilor cufundate intr-un pahar cu apa. Patrunjelul se foloseste la supe, ciorbe, legume fierte, salate, tocanite, adaugandu-se in mancare la sfarsit.

… si medicament

Contine vitaminele C si K, betacaroten, magneziu si calciu. Este indicat in afectiuni ale stomacului, ficatului si splinei. Foloseste sucul de patrunjel daca ai litiaza biliara.

Leusteanul

Si condiment…

Este o planta perena, cu flori galbene. Frunzele sunt folosite drept condiment, proaspete, uscate sau se pot congela. Leusteanul se adauga in ciorbe, mancaruri de cartofi, sosuri de rosii sau la muraturi.

… si medicament

Sucul de leustean este indicat in indigestie, enterita, colita de putrefactie, litiaza renala. Consumul de frunze proaspete de leustean este indicat in anorexie, gripa, raceala. Infuzia cu frunze de leustean este indicata in dureri de gat, amigdalita, colici intestinale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *