7 mituri “mincinoase” despre alimentatie

Alimentatia si dietele în mod deosebit constituie teme de mare interes pentru cititori iar “folclorul” este mai mult decât bogat în oferirea de solutii-minune  pentru diverse probleme.

Iata cele mai frecvente mituri în nutritie care circula în ultimul timp.

1. Paharul cu apa baut înainte de masa ne ajuta sa mâncam mai putin, deci sa slabim

Fals – apa se bea doar dupa masa si doar în cazuri exceptionale (consumul de alimente uscate) înainte de masa. De ce? Pentru ca astfel este perturbat procesul natural de digestie iar alimentele se digeră mai greu, deci arderile sunt mai lente.

2. Renuntarea la fumat favorizeaza depunerea kilogramelor

Din pacate, este adevarat. Dar nu în totalitate, daca stim sa abordam situatia cu tact. Nicotina încurajeaza descarcarea dopaminei, unul dintre hormonii placerii, deci chiar exista o anumita placere a fumatului, inhiba centrul foamei, conferind senzatie de satietate pe parcursul zilei.

Cei care hotarasc sa se lase de fumat au la dispozitie doua alternative pentru a suplini ceea ce facea înainte nicotina, si anume: mâncarea si exercitiile fizice. Depinde doar de noi sa alegem cea mai buna solutie. Mâncam nesanatos si ne îngrasam sau alegem o alimentatie echilibrata si miscare zilnica si ne mentinem greutatea în limitele normale?

3. Unt sau margarina? Ce e mai sanatos?

Categoric, untul, pentru ca e o grasime naturala, neprocesata chimic. Desigur, asta nu înseamna ca putem mânca unt în nestire, ar însemna ca ne batem joc de corpul nostru. Untul are destule calorii deci trebuie consumat cu prudenta.

4. Mierea este mai sanatoasa decât zaharul

Cu siguranta ca mierea este o alegere înteleapta pentru îndulcirea cafelei de dimineata în locul clasicului zahar. Cu toate acestea, nu trebuie sa exageram cu cantitatile pentru ca si mierea are destule calorii, respectiv 300 kcal la suta de grame.

Mare atentie însa la sortimentele de miere falsificate, facute din amestec de glucoza, zahar, coloranti si praf de porumb, care pot provoca dezechilibre majore în organismul uman.

5. Fructele consumate în coaja sunt cele mai sanatoase

Perfect adevarat. Iar în cazul nucilor, fisticului, arahidelor, de exemplu, trebuie desfacute de coaja abia în momentul în care le consumam, nu sa le cumparam gata decojite din supermarket pentru ca acele grasimi bune care se gasesc în fruct pot deveni nocive pentru organism ca urmare a expunerii la aerul din atmosferă.

6. Este sarea de mare mai sanatoasă decât cea de bucatarie?

Categoric, da. Sarea de mare integrala sau sarea de mina bruta contin o multitudine de minerale si microelemente esentiale pentru sanatate. În plus, sarea de mare este o sursa mult mai sigura de iod, spre deosebire de sarea de bucatarie îmbunatatita cu iod, si poate preveni astfel aparitia tulburarilor tiroidiene.

7. Dietele restrictive pot afecta sanatatea

Orice dieta care exclude anumite grupe de nutrienti, proteine, fibre etc. presupune privarea organismului de ceea ce are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima.
Cea mai eficientă dieta este…stilul de viata sanatos, adica mâncam din toate câte putin, facem miscare si evitam stresul psihoemotional.

Sursa: csid.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *