Accident vascular cerebral: recunoaste simptomele si afla cum te poti feri de un atac cerebral!

Renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat în fructe si legume, pastrarea în limite normale a greutatii corporale, controlul regulat al glicemiei si a tensiunii arteriale, precum si miscarea zilnica sunt principalele cai prin care putem reduce semnificativ riscul de atac cerebral, afectiune medicala majora si a treia cauza de mortalitate din lume.

Din pacate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarca în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere, care au un stil de viata haotic si asupra carora stresul de la locul de munca îsi pune amprenta asupra sanatatii.

Cum recunosti simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a retine cât mai usor simptomele descrise mai jos, poti recurge la metoda folosita si de celebrul personaj Dr. House, si anume FAST:

  • F (face=fata) – rugati pacientul sa zâmbeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta într-o parte
  • A (arms=brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramâne mai jos
  • S (speech=vorbire) – rugati pacientul sa rostească o propozitie scurta si observati daca are dificultati în vorbire sau nu îsi gaseste cuvintele
  • T (time=timp) – nu pierdeti timpul, sunati la numarul de urgenta pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.

Cum previi accidentul vascular cerebral

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomanda:

Scurte plimbari zilnice sau miscare la sala de sport
20 de minute de plimbare în aer liber pe zi, ce-i drept, în ritm alert, sunt suficiente pentru a ne feri de orice problema de sanatate. Daca însumam cele 20 de minute zilnice, la finalul saptamânii vom avea 2 ore de miscare, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%, ne sugereaza un studiu realizat pe 40.000 de femei.

Învata sa recunosti simptomele depresiei
Sa fii trist, suparat sau mâhnit într-o anumita perioada a vieţii, ca urmare a decesului unei persoane dragi sau din cauza locului de munca este perfect normal, însa nu acelaşi lucru se poate spune daca starea de tristete se manifesta pe perioade lungi de timp si fara justificare personala.

Potrivit cercetarilor, depresia poate creşte şansele unui atac cerebral cu 30% deoarece persoana în cauză este mai tentata sa aiba un stil de viata neglijent, fumeaza, este supraponderala si nu face deloc mişcare. De asemenea, persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutina, iar glicemia si tensiunea arteriala anormale şi netratate pot deteriora starea de sanatate.

Dormi suficient
Nu dormi mai puţin de 7 ore şi mai mult de 10 ore pe noapte. Experţii de la Universitatea Harvard au demonstrat ca persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe sanse de acccident vascular cerebral. Iar daca obisnuiesti să sforai în timpul somnului, e foarte probabil sa dezvolţi sindromul metabolic, care este unul dintre factorii de risc pentru atacul cerebral, precum si pentru bolile de inimă sau diabet.

Vedeta din farfurie – uleiul de masline
Foloseşte ulei de masline la orice preparat, deoarece ajuta la normalizatea tensiunii arteriale, scazând astfel riscul de boli cardiovasculare. Un studiu observational pe 7.600 de femei din Franţa, cu vârsta de peste 65 de ani, arata ca un consum regulat de ulei de masline scade riscul de AVC cu aproape 40%.

Nu neglija migrenele
Pe toti ne apuca în unele moment dureri de cap suparatoare, însa în cazul în care migrena este însoţita de lumina încetosata si aparitia unor pete oarbe în câmpul vizual, trebuie sa avem mare grija pentru ca pot semnala o circulaţie a sângelui defectuoasă, deci un risc crescut de accident vascular. În cazul în care experimentezi astfel de migrene, cel mai indicat este să mergi la medic pentru un control amanunţit şi un tratament corespunzator.

Asculta-ti inima
Ritmul cardiac neregulat, bataile rapide ale inimii sau, din contră, mult prea lente, asociate cu respiratia îngreunata si durerile în piept pot fi semnale ca suferi de fibrilatie atriala, care creşte de aproape 5 ori riscul de atac cerebral.

Consuma alimente bogate în potasiu
Cartofii dulci, stafidele, bananele şi sucul de roşii sunt surse excelente de potasiu, nutrient care în cantitati recomandate poate reduce cu 20% riscul de accident vascular cerebral. Alte surse importante de potasiu sunt: fructele si legumele proaspete, pestele, carnea slaba (curcan, pui) si produsele lactate cu continut scazut de grasimi.

Stapâneste-ti furia
Un studiu publicat în jurnalul Hypertension arata ca persoanele agresive şi nervoase sunt la mare risc de a fac un atac cerebral.

Din nefericire, cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu ştiu ce trebuie sa faca în astfel de situatii. Un raport din publicatia Stroke arata ca 70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a întâmplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numara: amortirea brusca a feţei, bratelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului, dificultati în vorbire si întelegere, tulburari de vedere, ameteala, pierderea echilibrului, dificultati motorii si dureri de cap severe.

Sursa: csid.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *