Ce trebuie sa stii despre candidoza bucala

Astăzi, o persoană din zece nu are candida. Candidoza a ajuns, din păcate, o boală neglijată, deşi medicina ar avea ac de cojocul ei. Candidoza se poate localiza în diferite zone din organism, la nivelul mucoaselor: gură, organele genitale, aparatul digestiv. Cel mai întâlnit tip este candidoza bucală. Candidoza bucala este o infecţie a mucoasei bucale cu o ciupercă, numită candida albicans sau aspergilius. Persoana infectată are senzaţia de arsură, usturime, corp străin în gură şi faringe, nod în gât. 

Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de ciuperci ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului.

Aceasta poate aparea atunci cand sistemul imunitar este slabit de boli sau medicamente sau cand este perturbat echilibrul natural al microorganismelor din corpul unei persoane.

Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta. La nou-nascutii si sugarii sanatosi candidoza bucala nu reprezinta o problema serioasa, ea fiind tratata si vindecata foarte usor.

Candidoza bucala, in forma sa usoara, poate ramane asimptomatica. In formele medii sau severe apar simptomele.

La sugari
Simptomele candidozei bucale la sugari sunt:

  • pete (depozite) de culoare alba localizate la nivelul gurii si pe limba cu aspect branzos. Candidoza bucala poate fi confundata cu depozitele de lapte ce raman dupa alaptare. Aceste pete alb-branzoase sunt aderente la mucoasa si nu pot fi indepartate cu usurinta. Daca sunt frecate, pot sangera – limba si gura devin dureroase si pot apare dificultati la inghitire;
  • scaderea apetitului: sugarul poate refuza masa, mama confundand usor acest simptom cu starea de satietate (lipsa foamei) a copilului. In aceste conditii, sugarul poate deveni agitat;
  • eritemul fesier: apare atunci cand infectia micotica se extinde si la nivel intestinal, ciuperca fiind prezenta in scaunul sugarului;
  • mameloane dureroase si eritematoase (rosii) la mama: Candidoza bucala a sugarului poate trece neobservata pana in momentul in care mameloanele mamei devin rosii si dureroase, in special in timpul sau dupa alaptare. 


La adulti
Simptomele candidozei bucale la adulti sunt: 

  • senzatie de arsura la nivelul gurii si a gatului (de obicei acestea sunt simptome incipiente);
  • pete albe aderente de mucoasa gurii si a limbii. Tesutul din jurul acestor depozite albicioase este rosu si dureros. Daca este frecat (in timpul periajului dintilor, de exemplu) poate sangera;
  • aparitia unui gust neplacut sau a dificultatilor de a gusta alimentele.

Factorii ce cresc riscul de aparitie a candidozei bucale sunt:

☛ un sistem imunitar deficitar (abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este deteriorata).

☛ sugarii sunt mai predispusi la aparitia candidozei bucale deoarece sistemul lor imun nu este complet dezvoltat.

☛ batranii au un sistem imunitar slabit, acestia fiind predispusi la aparitia candidozei bucale

☛ uscaciunea mucoasei bucale care poate sa apara fie prin folosirea excesiva a apei de gura, fie datorita unor afectiuni medicale.

☛ sarcina. Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizand aparitia candidozei;

☛ igiena orala precara

☛ abuzul de antibiotice. Acestea pot favoriza aparitia candidozei prin alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul mucoasei bucale.

Formele foarte usoare se pot vindeca si fara tratament medical. Pentru formele severe, tratamentul antifungic local este de maxim 14 zile. In unele cazuri insa, candidoza poate persista timp de cateva saptamani chiar si sub tratament antifungic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *