Cofeina: buna sau rea pentru creier?

Fara dubii, suntem o natiune de împatimiti ai cofeinei, iar aceasta substanta psihoactiva ne afecteaza profund creierele.

Cel putin 80% dintre adultii din tarile occidentale consuma cofeina în cantitati suficient de mari pentru a le afecta functionarea creierului, spun expertii.

Ca sa nu mai vorbim de milioanele de copii care beau în mod obisnuit bauturi racoritoare care contin cofeina.

Marea intrebare: este cofeina buna sau rea pentru creier?

Totul depinde de cum reactioneaza creierul tau la cofeina. Cei mai multi oameni se simt mai veseli si mai vioi, mai limpezi la minte si mai concentrati, mai energici si mai productivi, chiar euforici, dupa o doza de cofeina.

Altii, devin iritabili, anxiosi, capata dureri de cap sau chiar risca atacuri de panica dupa ce beau o ceasca de cafea. Este o chestiune de individualitate biologica mostenita. Este de asemenea adevarat ca majoritatea oamenilor care consuma cofeina regulat tind sa devina uşor dependenti, inclusiv copiii.

Într-un fel, cofeina are unele dintre însusirile drogurilor, fara a prezenta riscuri profunde, spun specialistii.

Fara nici o îndoiala, cofeina este un stimulent psihomotor lejer care produce efecte similare comparabile cu acelea ale dozelor mici de cocaina si amfetamine, oferind stimularea clasica – senzaţii de energie crescuta, bunastare, mai putina somnolenta, chef de vorba, sociabilitate si capacitate mai buna de concentrare, afirma Dr. Roland Griffits, cercetator în domeniul cofeinei la Johns Hapkins University.

Cofeina poate îmbunatati memoria?

Nu este sigur, dar exista unele dovezi ca memoria ar avea de câştigat de pe urma cofeinei. Cercetatorii de la Centrul National de Dependenta din Londra au testat 9.000 de consumatori adulti de cofeina.

Cei care au baut mai multa cafea au obtinut rezultate mai bune la un numar de teste cognitive, axate concomitent pe timpul de reactie, memoria verbala si orientarea vizuala si spatiala, fata de non-utilizatorii de cofeina.

Sursa: csid.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *