Cum sa spui NU intr-un mod respectuos

Sa refuzi orice solicitare sau gest poate fi stresant, insa de multe ori este necesar. Atunci cand nu poti sau nu doresti sa faci ceva, aduna-te si amabil dar ferm refuza. 

PASI:

1. Asculta cererea respectuos. Nu intrerupe vorbitorul.

2. Intoneaza “nu” cat mai simplu posibil. Nu ridica vocea sau deveni suparat, spune pur si simplu ca nu poti ajuta de data aceasta. Cand spui nu, spune-o intr-un glas increzator, in asa fel incat sa sune sincer.

3. Spune: ” Nu pot, programul meu este rezervat acum. Ce spui de altadata?” Nu trebuie sa explici mai departe. Aceasta formulare deviaza orice resentiment pe care l-ar putea avea fata de programul tau.

4. Incearca sa ramai non-conflictual.

5. Nu te simti obligat sa explici. Ai motivele tale iar acestea pot fi unele pe care nu ti-ai dori sa le discuti. Daca acesta este cazul, incearca sa spui ceva de genul ” Nu ma simt capabil sa” . Daca trebuie, schimba subiectul sau spune: ” Imi pare rau, dar trebuie sa plec”.

6. Explica in mod simplu si numai in cazul in care doresti sa faci acest lucru. In cazul in care chiar te simti impacat dand o explicatie, fa-o cat mai simpla posibil.

7. Ramai ferm. In cazul in care solicitantul nu doreste sa accepte raspunsul tau, spune-i lui sau ei ca asta este gandirea ta si decizia nu se va schimba.

8. Tine minte ca e timpul tau cel care este cerut si ai posibilitatea sa refuzi sau sa accepti solicitarile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *