“Drogul” preferat al omenirii

Consumul de cafea este în crestere, iar unele persoane sunt efectiv dependente de ea. Un specialist britanic a numit cafeina “drogul preferat al omenirii”, iar numerosi experti scot în evidenta efectele bune si rele ale consumului de cafea si alte alimente si bauturi ce contin cafeina.

În cadrul unui studiu recent realizat în Marea Britanie, mai mult de o treime dintre persoanele intervievate au afirmat ca trebuie sa-si înceapa ziua cu o ceasca de cafea, iar una din 10 femei a declarat ca nu poate trai fara cafea. Se estimeaza ca 80% dintre oamenii din  întreaga lume consuma cafea si cei mai mulţi dintre noi bem mai multe cesti pe zi. Acest fapt se datoreaza în mare masura efectului psihostimulant al cafelei. Consumul ei la începutul zilei ne ajuta sa ne trezim, iar mai târziu ne scoate din impas când nivelul nostru de energie începe sa scada.

cafea
cafea dimineata

O ceasca de cafea obisnuita preparata acasa contine cca 100 mg de cafeina, in vreme ce in unele localuri specializate, continutul din aceasta substanta la o cana ajunge la 300 mg. Însa unele persoane consuma cantitati foarte mari, care, pot duce la dependenta. Dupa parerea specialistului, pasiunea noastra crescânda pentru cafea se datorează ritmului de viata frenetic.

La peste 1000 mg de cafeina pe zi, nivelul poate fi considerat toxic si poate produce o tulburare mentala temporara, numita intoxicaţie cafeinica, manifestata prin simptome precum neliniste, agitatie, înrosirea fetei, tresariri spasmodice ale muschilor, probleme de vorbire, lipsa de somn, si batai rapide si neregulate ale inimii.

Se recomanda ca femeile însarcinate sa nu consume mai mult de 200 mg cafeina pe zi (din orice surse, inclusiv ceai, cafea, ciocolata si cola). Pentru alte persoane, un consum de pâna la 400 mg cafeina pe zi este considerat inofensiv de majoritatea experţilor.

Printre efectele benefice atribuite cafelei se numara riscul mai mic de a face litiaza biliara (pietre în vezica biliara), îmbuntatirea functiilor cognitive, reducerea riscului de cancer la colon si de aparitie a bolii Parkinson. Datele privind efectele negative ale cafelei  provin în general din studii asupra unor persoane care consumau cantitati excesive de cafea.

Renunţarea la cafea poate produce, la unele persoane, dureri de cap si depresie, ceea ce arata ca, în aceste cazuri, este cu adevarat vorba despre dependenta.

 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *