Renasterea virusului gigant

Acesta nu este un titlu de un film, ci un fapt real, un amestec de cercetători francezi si rusi reînvie un “virus gigant” in varsta de 30.000 ani din permafrostul Siberian.

Nota: Permafrost este un termen care defineste solurile înghetate tot timpul anului la o adâncime între 20 si 1.500 m. Regiunile de permafrost se află în tinuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depăseste -1 °C si cantitatea medie anuală de precipitații este sub 1.000 mm.

Din cauza încălzirii globale noi amenintări biologice sunt expuse sanatatii umane sau animale. Virusul gigant, numit Pithovirus sibericum, (de la “Pithos,” cuvântul grecesc antic pentru un borcan), a fost capabil de a infecta celulele amoeba, dar oamenii de stiinta cred ca aceasta nu pare să reprezinte o amenintare pentru sănătatea umană.

Virusul a fost gasit intr-o proba adânca de 30 de metri de sol permanent înghetat luat din tundra de Coastă în Chukotka, în apropiere de Estul Marii Siberiene, unde temperatura medie anuală este de minus 13,4 grade Celsius.

Image © Pithovirus sibericum/ Julia Bartoli and Chantal Abergel, IGS and CNRS-AMU
Image © Pithovirus sibericum/ Julia Bartoli and Chantal Abergel, IGS and CNRS-AMU

Sursa:  myscienceacademy.org/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *