Top 3 destinatii ale anului 2014 (3/3)

Barcelona 

Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania si capitala regiunii Catalonia.

Barcelona
Barcelona

Barcelona este mai mult decat orice un lacas al artelor, evidentiindu-se mai ales prin constructiile care reflecta avangarda arhitecturala.

Unul din cele mai vizitate obiective turistice din Barcelona si poate si din lume, Sagrada Familia, aduna anual mii de turisti. Constructia catedralei a inceput in anul 1882, initial fiind o cladire in stil gotic, mai tarziu sub tutela arhitectului sef modernist Anton Gaudi, stilul s-a schimbat complet, devenind o cladire in stilul neo- catalon. Gaudi si-a dedicat viata, timp de 43 de ani desenarii si schimbarii complete prin construirea fara repaos, care continua si in zilele noastre. Turistii Barcelonei contribuie la ridicarea catedralei prin pretul pe care il platesc pentru biletul de intrare, cand viziteaza constructia si prin donatii, fiind un lucru demn de mentionat faptul ca aceasta a fost si va fi in continuare ridicata din bani  publici, cum se obisnuia in Evul Mediu.

Catedrala Sagrada Familia
Catedrala Sagrada Familia

Sagrada Familia are 3 fatade: fatada Nasterii – terminata de catre Gaudi si decorata cu motive din natura, fatada Patimilor a carei constructie a fost finalizata in anul 1978 si ale carei statui, sub “semnatura” lui Josep Maria Subirachs, au starnit controverse deoarece stilul acestora este total diferit de cel al luI Gaudi si fatada Slavei la care se lucreaza si astazi.

Intaltimea totala a catedralei este de 170 metri, cu un metru mai mica decat a unui deal de langa Barcelona, deoarece Gaudi nu considera ca lucrarea sa ar trebui sa fie mai mare decat cea a lui Dumnezeu.Gaudi spunea “Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta multumirea mea fata de Sfanta Familie care m-a ajutat sa realizez tot ceea ce mi-am propus”.
La baza constructiei reprezentative pentru Barcelona, se poate vizita cripta unde se odihneste trupul creatorului acesteia cat si un muzeu care le vorbeste vizitatorilor despre marele arhitect Gaudi si istoria proiectului; desi inca nefinalizata,constructia merita vizitata, fiind unica in lume.

Aquarium Barcelona
Aquarium Barcelona

Al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Barcelona este Aquarium Barcelona, considerat o enciclopedie vie pentru vizitatorii sai, doarece aici acestia pot vedea 11.000 de animale marine si 450 de specii diferite reprezentative pentru Mediterana.
Orasul Barcelona pune la dispozitie turistilor, cu ajutorul Aquarium Barcelona, una dintre cele mai importante expozitii de animale marine din Europa, emisfera sudica, colonii de atoli de la Tropice, un tunel de sticla prin care se poate trece fiind inconjurat de apa si rechini; toate bazinele sunt amenajate astfel incat sa reproduca cat mai bine conditiile naturale in care traiesc animalele expuse.La Aquarim exista pesti pirania din Amazon, caimani si peste douazeci de specii de pinguini.

Aquarium este deschis tot anul de la 9:30 la 21:00 iar in lunile iulie si august Aquarium are program pana la ora 23:00.  Preturile biletelor sunt: -adulti: 17  euro , copii de la 4 la 12 ani : 12 euro, adulti peste 60 de ani: 14 euro.

La Rambla, partea cea mai cunoscuta a Barcelonei si cea mai veche, invita turistii pe strazi inguste spre magazine cochete sau doar plimbari romantice,unde pot intalni oameni de diferite culturi si localnici, un mozaic viu.

In centrul orasului Barcelona se gaseste catedrala gotica La Seu, finalizata la inceputul secolului 20, desi inceputa in secolul XIII poarta numele de Sfanta Eulalia, aceasta fiind cea care patroneaza orasul. Numele oficial al catedralei este: Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, care in catalana inseamna Catedrala Sfintei Cruci si a Sfintei Eulalia.

Catedrala Gotica La Seu
Catedrala Gotica La Seu

Un alt obiectiv de mare interes il reprezinta Parcul Güell care a fost destinat sa devina “o cetate- gradina”. Acest proiect nebun al arhitectului Gaudi nu a fost insa incheiat decat dupa moartea acestuia, in 1926. Acest parc minunat a fost construit la dorinta lui Eusebi Guell care vroia sa creeze un parc privat de mare clasa pentru aristocratia din Barcelona.

Parcul Guell
Parcul Guell

Parcul Güell este situat in districtul Gracia si reprezinta o evadare departe de aglomeratia urbana. Parcul pare iesit dintr-un basm. Este un loc unic, extrem de frumos. Formele curioase si combinatiile de culori indraznete care se intrepatrund cu vegetatia parcului creeaza o intreaga lume diferita. Melci, ciuperci, frunze, flori sau elefanti apar mereu in mozaicurile si in formele arhitecturale din parc.

Parc Güell
Parc Güell

Parcul Guell este compus din structuri de piatra delirante, din decoratiuni cu ceramica fascinante si din cladiri minunate.

Putin mai sus in parc veti putea admira o terasa care confera o panorama splendida asupra parcului si asupra orasului Barcelona.Tot aici in parc veti putea admira casa in care Gaudi a trait ultimii ani ai vietii sale. Casa a fost tranformata in muzeu si prezinta un mobilier foarte interesant si acesta construit de Gaudi.
Parcul este ca un labirint intortocheat, cu galerii in arcade, curbe si cu numeroase dumuri care se intersecteaza.

Castelul Montjuic este situat pe dealul Montjuic. Denumirea acestei zone se traduce prin “Dealul Evreilor”. Castelul Montjuic este un castel impozant in forma de stea care domina orasul inca din anul 1640. A fost folosit timp de doua secole fiind si inchisoare pentru prizonierii politici fideli lui Franco.

Castel Montjuic
Castel Montjuic

Castelul Montjuic este singurul loc din Barcelona in care mai dainuie o statuie a generalului Franco. Castelul este situat la o altitudine de 170 m, fiind folosit drept punct de observatie atat pentru oras cat si pentru portul din vecinatate. Privelistea iti taie pur si simplu respiratia, daca ajungeti aici la apus puteti admira orasul la trecerea dintre zi si noapte.

Castelul Montjuic
Castelul Montjuic

Pentru a ajunge la Castelul Montjuic trebuie sa folositi cel mai original mijloc de transport din Barcelona, telefericul. Acesta porneste din Avenida de Miramar. Castelul adaposteste si un muzeu militar in care puteti descoperi colectii de arme vechi, planuri si machete ale Barcelonei.

 La poalele dealului Montjuic, in cartierul Sants- Montjuic, se intinde una dintre cele mai importante si mai mari piete ale orasului Barcelona, Piata Spaniei (Placa d’Espanya) , construita special pentru a gazdui Expozitia Internationala din anul 1929.

Piata Spaniei reprezinta si un important nod de transport, ce serveste cea mai mare parte din zona metropolitana a orasului.

Piata Spaniei din Barcelona
Piata Spaniei din Barcelona

Fantanile Magice din Barcelona, aflate la Montjuic, isi merita cu prisosinta numele. Acestea au fost inaugurate in anul 1929, cu ocazia Expozitiei Universale din mai. Sunt creatiile artistului Carles Buigas.Peste 3000 de muncitori au lucrat la proiect iar, in mai putin de un an Fantanile Magice au luat nastere.

Fantanile Magice din Barcelona
Fantanile Magice din Barcelona

Fantanile Magice sunt dispuse intr-o fantana mai mare de forma circulara. Aceasta masoara 12 metri in diametru si poate arunca apa la o inaltime de pana la 4 metri.Acest spectacol grandios are loc in spatiul aflat intre Palatul National si Piata Spaniei.

Fantanile reprezinta un spectacol de sunete si lumina, care implica muzica, in ritm cu tablourile din jeturile de apa si cu lumina feerica.

Simbol arhitectural al orasului Barcelona, Turnul Agbar (Torre Agbar) tasneste din pamant asemenea unui gheizer, atingand cerul albastru al orasului, la o altitudine de 142 m, chiar din cartierul Poblebou (“Satul Nou”).
Cladirea a fost deschisa oficial in septembrie 2005 de catre insusi Regele Spaniei, ca fiind unul dintre ele mai bune exemple ale arhitecturii postmoderniste din oras.
Ocupand o suprafata de 50.500 m patrati, turnul se prezinta sub forma a doua cilindre excentrice (cu centre diferite), fiind acoperite de o cupola din sticla si otel, facand astfel ca forma cladirii sa fie asemanatoare cu cea a unui glonte.

Turnul Agbar
Turnul Agbar

Unul dintre elementele caracteristice ale acestui edificiu este iluminarea nocturna. Turnul prezinta peste 4.500 de dispozitive luminoase, care functioneaza independent, generand o serie de imagini pe partea exterioara a cladirii. Acest sistem este capabil de producerea a 16 milioane de culori , datorita unui sistem sofisticat de hardware si software, avand abilitatea de a face tranzitia intr-un timp destul de scurt de la o culoare la alta,realizand asfel un efect impresionant.

Camp Nou este stadionul echipei FC Barcelona inca din 1957.Acesta are o capacitate de 98.772 de locuri fiind stadionul cel mai mare din Europa si al 11-lea ca marime din lume.

Stadionul Camp Nou
Stadionul Camp Nou

Pe Camp Nou se afla si muzeul FC Barcelona care a fost infiintat acum 27 de ani si ajungand in prezent unul dintre cele mai importante muzee al unui club de fotbal, acest fapt fiind poate si unul dintre motivele pentru care este vizitat de peste un milion de turisti anual.

Cand este indicat sa vizitati orasul Barcelona:

Cea mai aglomerata perioada in Barcelona este fara indoiala cuprinsa intre lunile iulie si august.  Cea mai potrivita perioada este luna septembrie, atunci cand incepe perioada reducerilor, atat in magazine, cat si in ofertele hotelurilor.

Cazarea

Oferta de cazare este mai mult decat variata. Puteti alege in functie de propriul buget. Pe langa pensiuni, apartamente private, orasul are un numar de 750 de hoteluri. Pretul unei camere la un hotel de trei stele variaza intre 35 si 295 de dolari americani pe noapte, cele de patru stele au o oferta cuprinsa intre 68 si 552 dolari pe noapte, in vreme ce hotelurile de cinci stele cer intre 133 si 415 dolari americani pentru o camera.

Hotel Majestic Barcelona
Hotel Majestic- Barcelona

Cum si ce vorbim

In aceasta zona, limbile oficiale sunt castillana si catalana, insa localnicii vorbesc catalana, iar majoritatea indicatoarelor sunt in aceasta limba. Daca aveti cunostinte de baza de limba spaniola va veti intelege oricum cu localnicii, care, chiar daca vorbesc catalana, inteleg la fel de bine si castillana, limba oficiala a Spaniei.

Vedere Barcelona
Vedere Barcelona
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *