Treci peste timiditate si sociofobie

Unii oameni sunt introvertiti si au un temperament rezervat. Ei sufera de timiditate in public si se tem de adunarile sociale. Sociofobia poate fi un obstacol in cariera si ascensiunea profesionala si personala. Pentru a conduce o viata satisfacatoare, este foarte important sa treci de orice anxietate sociala si timiditate.

Sociofobul poate fi si un barbat puternic, poate fi si o femeie extraordinar de frumoasa si foarte admirata de cei din jur, si o femeie casnica, si presedintele unei companii de renume, si locuitorul unei metropole, dar si cel al unui sat uitat de lume!

Cel mai adesea sociofobul se teme:
• de iesirile in public si de examene;
• de cunostintele noi;
• de discutiile cu persoane de sex opus si cu oameni a caror autoritate inseamna mult pentru el (cu seful sau cu colegii care sunt mai apreciati decat el);
• sa vorbeasca la telefon, sa manance sau sa bea in prezenta altor persoane, sa lucreze sub observatie;
• sa priveasca in ochii unor persoane necunoscute;
• sa fie in centrul atentiei;
• sa-si exprime dezacordul sau dezaprobarea in fata unor persoane necunoscute.

Identifica-ti slabiciunile si avantajele. Invata-te pe tine insuti. Pentru a trece peste timiditate, aduna-ti puterile spre a cuceri vulnerabilitatea. Poti sa te concentrezi pe a compensa lipsa anumitor aptitudini.

Da-ti seama de motivul timiditatii. Constientizeaza-ti fobiile sociale si afla daca sunt minore sau majore si afla motivele: poti fi timid/a cand te simti in centrul atentiei sau poti suferi de atacuri de panica atunci cand esti parasit/a intr-un spatiu necunoscut. Daca iti intelegi timiditatea, o poti manevra mai usor.

Accepta-ti fobiile sociale si lucreaza cu ele, totusi nu fi dur cu tine. poate ca iti e teama sa vorbesti sus si tare intr-o adunare publica, dar acest lucru inseamna ca ai abilitatea de a asculta. Aduna cat mai mult din conversatiile cu alti oameni, daca esti timid nu inseamna ca nu poti avea succes. Ci din contra, ai un potential major.

Timiditatea ta poate fi dovedita ca fiind cea mai mare putere daca o canalizezi efectiv. Iti poate oferi determinarea necesara sa ajungi la scopurile tale si sa rezolvi provocari incredibile. Daca tu crezi ca poti trece toate aspectele vietii tale dintr-o singura incercare, te inseli. Vei simti ca esti la pamant. Concentreaza-te pe rand, pe fiecare problema si canalizeaza-ti energia in a iti imbunatati statutul intr-un domeniu anume. Prinde curaj si asuma-ti riscuri (riscul de a-ti spune parerea in eventualitatea de a fi criticat),  iar a doua oara iti va fi mai usor, treptat scapand de orice fel de temeri si emotii. Nu irosi oportunitati doar pentru ca iti este teama sa iti impui punctul de vedere si sa iesi in fata, astfel te vei simti o persoana neimplinita.

Nu fi nerealist in asteptarile tale. De exemplu, daca vrei sa iti imbunatatesti comunicarea, lucreaza din greu, odata ce ai atins succesul, treci mai departe. Vointa e in tine! Poti apela la ajutorul unui specialist, dar cel mai important este sa vrei.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *